Συχνές ερωτήσεις
Από την Ενημερωτική Πύλη μπορείτε να ενημερωθείτε εάν οι κατασκευές κεραιών που σας ενδιαφέρουν είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ.
Ειδικότερα, από την κεντρική σελίδα της Ενημερωτικής Πύλης ή την ενότητα «Αναζήτηση» μπορείτε να επιλέξετε δύο τρόπους αναζήτησης κατασκευών κεραιών:
Επισημαίνεται ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων πραγματοποιούνται τα δύο είδη αναζήτησης διαφοροποιούνται ως προς τα εξής:
Για την αναζήτηση, εισάγετε στα αντίστοιχα πεδία τις πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας και τα αποτελέσματα προβάλλονται υπό μορφή συγκεντρωτικού πίνακα. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στην ηλεκτρονική καρτέλα κάθε κατασκευής. Προηγουμένως μπορείτε να συμβουλευτείτε τις Οδηγίες αναζήτησης.
Σε περίπτωση που δεν προκύψουν αποτελέσματα, διερευνήστε στην ενότητα «Κατασκευές κεραιών που εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται άδεια ή δήλωση», εάν η συγκεκριμένη κατασκευή εξαιρείται αδειοδότησης. (βλ. και Ερ. 10)
Μέσω της Ενημερωτικής Πύλης μπορείτε να ενημερωθείτε:
Επίσης, μέσω της Ενημερωτικής Πύλης μπορείτε να αναζητήσετε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένο Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα τις κατασκευές κεραιών για τις οποίες έχει εκδοθεί από την ΕΕΤΤ άδεια κατασκευής κεραίας ή έχει δημοσιοποιηθεί δήλωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας.
Επιπλέον, για τις κατασκευές κεραιών που είναι καταχωρημένες στην Ενημερωτική Πύλη, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης διαθέσιμων μετρήσεων της ΕΕΑΕ, μέσω σχετικού συνδέσμου στην ηλεκτρονική καρτέλα κάθε κατασκευής κεραίας.
Στην Ενημερωτική Πύλη δεν περιλαμβάνονται:
Ο βασικός νόμος που ρυθμίζει την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι ο Ν.4635/2019, σύμφωνα με τον οποίο (άρθρο 21) για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευής κεραίας απαιτείται, κατά σειρά:
Επίσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ρυθμίζεται κυρίως με τον Ν.4014/2011 και την ΚΥΑ 174610/01-09-2014.
Η ΚΥΑ 53571/3839/2000, σε συνδυασμό με τον Ν.4635/2019, καθορίζει τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που πρέπει να τηρούνται στους ελεύθερα προσπελάσιμους από το γενικό πληθυσμό χώρους γύρω από τις κατασκευές κεραιών.
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες αιτήσεις και δικαιολογητικά (Ν.4635/2019).
Σε διάστημα 3 μηνών από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου, οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ελέγξουν τα θέματα αρμοδιότητάς τους και να ενημερώσουν το ΣΗΛΥΑ για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Ν.4635/2019, για τη χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ απαιτείται:
Η ΕΕΤΤ, εκδίδει άδεια κατασκευής κεραίας, εφόσον έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς.
Η εταιρία, μετά την έκδοση της άδειας και πριν την εγκατάσταση της κατασκευής κεραίας οφείλει να μεριμνήσει για την έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας μέσω του Συστήματος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών (e-Άδειες). Μετά την εγκατάσταση της κατασκευής κεραίας πραγματοποιείται αυτοψία από ελεγκτή δόμησης που συντάσσει πόρισμα ελέγχου αναφορικά με την ορθή υλοποίηση της εκδοθείσας έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας.
Στο άρθρο 34 του Ν.4635/2019 περιλαμβάνονται προβλέψεις για την καταγραφή και ένταξη στο πλαίσιο του εν λόγω νόμου υφιστάμενων κατά την έναρξη ισχύος του (30-10-2019) κατασκευών κεραιών. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του, δομικές κατασκευές κεραιών υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 106 του ν. 4495/2017, κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 89 του ν. 4495/2017, εφόσον βρίσκεται σε ισχύ άδεια κατασκευής κεραίας και εκδίδεται διοικητική πράξη έγκρισης δομικών κατασκευών κεραίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του Ν. 4635/2019. Επιπλέον, και ειδικά για την περίπτωση κατασκευών κεραιών που χρησιμοποιούνται ως μέρος δικτύου για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προς το κοινό, ισχύουν τα εξής:
Για την εφαρμογή της διαδικασίας καταγραφής των υφιστάμενων κατασκευών κεραιών οι κάτοχοι κατασκευών κεραιών υποχρεούνταν να υποβάλουν στην ΕΕΤΤ, κατάλογο με τις κατασκευές κεραιών που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 4635/2019.
Για ορισμένες κατηγορίες κατασκευών κεραιών δεν απαιτείται άδεια, αλλά μόνο υποβολή δήλωσης στην ΕΕΤΤ. Επιπλέον, υπάρχουν κατασκευές κεραιών που εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται άδεια ή δήλωση στην ΕΕΤΤ και δεν καταχωρούνται στο μητρώο της. Συνήθεις κατασκευές αυτής της κατηγορίας είναι(άρθρο 29 ν. 4635/2019 και ΚΥΑ οικ.14104ΕΞ2022/12-4-2022):
Για τη χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ απαιτείται να δώσουν τη έγκριση/σύμφωνη γνώμη τους οι ακόλουθοι φορείς:
Η ΕΕΤΤ είναι αρμόδια για τα ακόλουθα:
Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) είναι η διαδικτυακή εφαρμογή με την οποία υλοποιείται η διαδικασία χορήγησης αδειών κατασκευών κεραιών. Επιτρέπει στις εταιρίες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και στις αρμόδιες υπηρεσίες να τις εξετάζουν μέσω διαδικτυακής πρόσβασης. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται και επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης και παράλληλα, εισάγονται υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Το ΣΗΛΥΑ αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ και περιλαμβάνει τα στοιχεία του προγενέστερου ηλεκτρονικού μητρώου, καθώς και πρόσθετες λειτουργίες.
Σε περίπτωση που από την αναζήτηση στην Ενημερωτική Πύλη δεν προκύψουν αποτελέσματα και η κατασκευή κεραίας δεν ανήκει στην κατηγορία «Κατασκευές κεραιών που εγκαθίστανται χωρίς να απαιτείται άδεια ή δήλωση», μπορείτε να υποβάλετε σχετική καταγγελία στην ΕΕΤΤ, μέσω της ενότητας «Επικοινωνία».
Στη συνέχεια, η ΕΕΤΤ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση της καταγγελίας. (Βλ. Ερ. 1 και 11.)
Καταρχάς, διενεργείται αυτοψία και αν επιβεβαιωθεί η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας χωρίς να έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια κατασκευής κεραίας, η ΕΕΤΤ επιβάλλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετική τεχνική έκθεση, η ΕΕΤΤ επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο στον κάτοχο κατασκευής που:
Εάν είναι σε ισχύ δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων ή έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή για αναστολή της άδειας λειτουργίας, η συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας δεν πρέπει να λειτουργεί. Η ΕΕΤΤ διενεργεί ελέγχους για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και εάν διαπιστώσει μη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, καλεί τις εταιρίες σε ακρόαση.
Η πλειονότητα των κατασκευών κεραιών ανήκει στην κατηγορία «Β» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά έργα με τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (N.4014/2011). Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρίες έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν στην ΕΕΤΤ δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις μόνο (κομβικοί σταθμοί, σταθμοί με συνοδά έργα οδοποιίας) απαιτείται η εκπόνηση και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, υπάρχουν 3 κατηγορίες έργων (Α1, Α2 και Β), ανάλογα με τις επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Ο αρμόδιος φορέας και ο τρόπος περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει το έργο.
Στην κατηγορία Α1 κατατάσσονται τα έργα που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ στην κατηγορία Α2 κατατάσσονται τα έργα που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Για τα έργα κατηγορίας Α1 και Α2 απαιτείται η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον κάτοχο του έργου και η έγκρισή της από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ή την οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αντίστοιχα. Η κατηγορία Β περιλαμβάνει έργα που χαρακτηρίζονται από τοπικές και μη σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Tα έργα κατηγορίας Β υπάγονται αυτοδικαίως σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, κατόπιν σχετικής δήλωσης του φορέα του έργου στην αρχή που χορηγεί την άδεια λειτουργίας.
Tα όρια που πρέπει να τηρούνται στους χώρους γύρω από τις κατασκευές κεραιών για την ασφαλή έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία καθορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 για τα «Μέτρα Προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά», σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του άρθρου 35 του Ν.4635/2019.
Οι υπεύθυνοι για την εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών υποβάλλουν μελέτη για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κεραιοσυστημάτων τους στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), η οποία είναι αρμόδια για θέματα σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η ΕΕΑΕ εξετάζει τη μελέτη και χορηγεί τη σύμφωνη γνώμη της επί της μελέτης.
Επιπλέον, η ΕΕΑΕ διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και μετρήσεις που αφορούν στις εκπομπές των κατασκευών κεραιών.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα θεσπισμένα από τη νομοθεσία όρια είναι χαμηλότερα κατά 30% από τα οριζόμενα στη σχετική Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ (L 199, 1999/519/EC).
Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση έως 300 μέτρα από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού γίνονται αυστηρότερα και απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στην προαναφερόμενη Κοινοτική Σύσταση.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Ειδικότερα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (παρ. 4, άρθρο 35, Ν.4635/2019), έχει την υποχρέωση να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια:
Σημειώνεται, ότι για τις κατασκευές κεραιών που είναι καταχωρημένες στην Ενημερωτική Πύλη, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης διαθέσιμων μετρήσεων της ΕΕΑΕ, μέσω σχετικού συνδέσμου στην ηλεκτρονική καρτέλα κάθε κατασκευής κεραίας.
Η εγκατάσταση κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων δεν επιτρέπεται (παρ. 8, άρθρο 35, Ν.4635/2019). Κατ’ εξαίρεση, στις κτιριακές εγκαταστάσεις νοσοκομείων μπορεί, ύστερα από προηγούμενη απόφαση της διοίκησής τους, να εγκατασταθεί κατασκευή κεραίας, που εξαιρείται από την υποχρέωση αδειοδότησης, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ιατρικού προσωπικού και του κοινού που επισκέπτεται τους χώρους του νοσοκομείου.
Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση έως 300 μέτρα από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια για την ασφαλή έκθεση του κοινού γίνονται αυστηρότερα και απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στη σχετική Σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ (L 199, 1999/519/EC).
Επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ΚΥΑ 53571/3839/2000, Ν.4635/2019).
Η μελέτη ραδιοεκπομπών των κεραιοσυστημάτων που υποβάλλει ο υπεύθυνος για την εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την επιβάρυνση από άλλους σταθμούς που ενδεχομένως βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων.